Select Page

Gotowanie: sposób na batata

Gotowanie: sposób na batata
Tak naprawdę bataty polubiłam od niedawna. Wiedziałam o tym warzywie od dłuższego czasu, ale nigdy nie miałam okazji go jeść. Kiedyś będąc w Biedronce stwierdziłam, że spróbuję go przygotować.

Bataty niestety są dość drogie, bo za 1kg trzeba zapłacić około 8-9 złotych, bataty są duże i ciężkie, więc 1kg to w większości dwa bataty. Warto jednak je spożywać, ponieważ mają o wiele więcej wartości odżywczych, niż zwykłe ziemniaki.

Co to takiego batat?
Batat to słodki ziemniak, który właściwie smakuje trochę jak marchewka. Ma bardzo specyficzny smak, który według mnie jest przepyszny i nie da się go dokładnie opisać.

Jakie właściwości ma batat?
Przede wszystkim przeciwnowotworowe, posiadają dużo luteiny, która jest dobra dla naszych oczu. Bataty poprawiają pamięć. Posiadają wiele witamin (na przykład witaminę C, witaminę A) oraz minerałów (między innymi potas, żelazo, fosfor, wapń).

Jak przygotować?
Sprawdzony przepis, który ja i mój mąż polubiliśmy od pierwszych kęsów jest bardzo prosty.

1. Obieramy batata lub dwa (na naszą dwójkę taki naprawdę solidny, większy jeden batat w zupełności wystarczy)

 

 

2. Kroimy w kosteczkę, ale niezbyt drobną i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ja do batata lubię jeszcze dorzucić jedno warzywo (plus jakąś kaszę i dla męża mięso), ostatnio polubiliśmy pieczoną pietruszkę (krótki przepis – obieramy, kroimy w niezbyt drobne paski, przyprawiamy tak jak batata).

 

3. Dodajemy przyprawy niezbyt dużą ilość oliwy, sól, pieprz, ja czasami dorzucę jeszcze odrobinę ostrej papryki. Za pomocą naszych rąk rozprowadzamy, ‚rozmasowujemy’ przyprawy po batacie (i pietruszce).
4. Całość wkładamy do piekarnika na 180 stopni na około pół godzinki lub dłużej. Musimy obserwować, czy batat jest wystarczająco miękki i czy się troszeczkę spiekł.
5. Wykładamy i danie gotowe! Ja najbardziej lubię je spożywać z kuskusem :)
Smacznego! To danie jest pyszne, zdrowe, a przede wszystkim bardzo szybkie :) Jedliście batata? Może macie jakiś inny przepis? :)

Autorka

Katarzyna Nowak

Mama, żona, freelancerka, fotograf, grafik, webmaster. Lubi planować. Wielbicielka książek. Na swoich zdjęciach łapie ulotne chwile. Kocha to, co robi i zawsze dąży do spełnienia marzeń.